GELUK & GROEI BLOG

 

Loslaten van het verleden: hoe doe je dat?

coaching mentale gezondheid psychologie Oct 12, 2023

In het leven worden we allemaal geconfronteerd met uitdagingen, teleurstellingen en pijnlijke ervaringen. Deze gebeurtenissen kunnen je soms vasthouden in het verleden, waardoor het moeilijk wordt om vooruit te komen. Het loslaten van dingen die je hebt meegemaakt is heel belangrijk voor je emotionele welzijn en persoonlijke groei. In deze blog ga ik dieper in op hoe je dat loslaten kunt doen. En de mogelijkheden die er zijn om dit verwerkingsproces te versnellen.



HET BELANG VAN LOSLATEN

Waarom is het ‘loslaten van het verleden’ zo belangrijk? Het antwoord ligt in het feit dat het vasthouden aan negatieve emoties en herinneringen uit het verleden je mentale en emotionele gezondheid kan schaden. Het kan leiden tot stress, angst, somberheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Bovendien kan het je belemmeren om nieuwe kansen en ervaringen in je leven te omarmen.


HOE KUN JE BEGINNEN MET LOSLATEN?

1. Erken je emoties
Het proces van loslaten begint met het erkennen van je emoties. Het is normaal om verdrietig, boos, teleurgesteld of zelfs angstig te zijn over wat er in het verleden is gebeurd. Het is belangrijk om deze emoties niet te onderdrukken, maar ze in plaats daarvan toe te staan er te zijn. Het accepteren van je gevoelens is een cruciale eerste stap naar genezing. Vaak is dit heel moeilijk, omdat je die nare gevoelens eigenlijk liever niet wil voelen.

2. Leer van het verleden
Hoewel je het verleden niet kunt veranderen, kun je er wel van leren. Probeer objectief naar je ervaringen te kijken en te begrijpen welke lessen je eruit kunt halen. Misschien heb je geleerd om sterker te zijn? Grenzen te stellen? Of om jezelf beter te begrijpen? Als er ruimte is voor nieuwe inzichten dan kan dat de negatieve emoties rondom het verleden verminderen. 

3. Praten met anderen
Het delen van je gevoelens en ervaringen met vrienden, familie een coach of een therapeut kan een krachtige manier zijn om het loslaten makkelijker te maken. Het geven van woorden aan datgene wat je hebt meegemaakt is een belangrijke stap bij verwerking. Soms helpt het om je gedachten en gevoelens hardop uit te spreken en te horen wat anderen te zeggen hebben. Dit kan je perspectief verbreden en je ondersteunen tijdens het verwerkingsproces.

4. Laat vergeving toe
Vergeving is een moeilijk, maar bevrijdend proces. Het betekent niet dat je goedkeurt wat er is gebeurd, maar eerder dat je ervoor kiest om de last van boosheid, verwijt, wrok of wraak los te laten. Besef het volgende: Mogelijk heeft iemand jou iets aangedaan in het verleden. Jij bent de enige persoon die kan zorgen dat jij daar in het hier en nu wel/geen last meer van blijft houden. Vergeving van de ander kan dus een geschenk voor jezelf zijn, omdat het je de vrijheid geeft om verder te gaan zonder dat het verleden je blijft achtervolgen. 

5. Leef in het heden
Het klinkt zo makkelijk: “Het verleden is voorbij, de toekomst is onzeker en het enige moment dat je echt kunt beheersen is het heden. Dus richt je aandacht op het nu.” Een belangrijk advies, maar soms zo moeilijk om op te volgen als die gedachten weer door je hoofd spoken. Probeer dan dingen te doen waarmee al je aandacht getrokken wordt naar dit moment. Breng tijd door met de mensen van wie je houdt. Luister naar muziek waarbij jij je gelukkig voelt. Kijk om je heen en noem 5 dingen die je ziet; 5 dingen die je hoort; 5 dingen die je voelt. Of doe ontspanningsoefeningen en ontdek nieuwe dingen.

6. Geef jezelf tijd
Het loslaten van het verleden is geen snel proces, wordt wel eens gezegd (maar je kunt dat proces wel enorm versnellen). Het vergt tijd, geduld en zelfcompassie, zegt men. Wees vriendelijk voor jezelf en sta jezelf toe om te rouwen en te genezen. Het is normaal om terugvallen te ervaren, maar laat ze je niet ontmoedigen. Blijf werken aan het loslaten en groeien. Het goed om te beseffen dat er mogelijkheden zijn om dit loslaatproces in veel kortere tijd te doen.

7. Versnel je proces met krachtige loslaat-technieken
Gelukkig zijn er krachtige loslaattechieken waarmee je bovenstaande stappen in korte tijd op bewust en onbewust niveau doormaakt. De loslaat-en transformatietechnieken waar ik op doel, zijn gebaseerd op technieken uit de traumatherapie, zoals bijvoorbeeld EMDR. Ze zijn heel krachtig en zetten snel verandering in gang. Ook bij normale levensgebeurtenissen die je graag wil verwerken en loslaten, heeft dit effect. 


CONCLUSIE

Het loslaten van dingen die je hebt meegemaakt is een uitdagend maar zeer belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en emotioneel welzijn. Door je emoties te erkennen, te leren van het verleden, steun te zoeken bij anderen, vergeving toe te laten, in het heden te leven en geduldig met jezelf te zijn, kun je de last van het verleden verlichten en ruimte creëren voor een gelukkiger en gezonder leven. Als je het verleden hebt losgelaten dan ontstaat er meer rust in je hoofd en lijf, je kunt je beter concentreren, voelt je vrolijker, slaapt beter. Je bent mentaal weer meer in balans. En dat is fijn voor jezelf en de mensen waar je om geeft. En dit proces van loslaten kun je enorm versnellen met loslaattechnieken. 

Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op mijn website naar de audio-coachingssessies en trainingen die ik als GZ-Psycholoog en coach ontwikkeld heb: Bekijk het Loslaat Traject

 

Wie weet mag ik je helpen om te groeien naar meer geluk!

WIL JE MEER WETEN?

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, lees dan meer over mijn online aanbod dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Ja, ik wil graag meer rust