GELUK & GROEI BLOG

 

Druk hoofd vol gedachten: zo krijg je rust!

coaching druk hoofd mentale gezondheid mentale onrust psychologie Oct 22, 2023
Elles Boudewijns

In de afgelopen jaren heb je vast het een en ander meegemaakt. Dan bedoel ik niet alleen alles wat we als samenleving hebben moeten doorstaan: een wereldwijde pandemie, sociale isolatie, economische onzekerheid, energiecrisis, inflatie, oorlog en ga zo maar verder. Daarnaast heb je in jouw persoonlijke leven ook vast veel meegemaakt: misschien ben je verhuisd, gescheiden, heb je een andere baan, een kind gekregen of juist dierbaren in je omgeving verloren? Allemaal persoonlijke veranderingen die je lang kunnen bezighouden en die je misschien zou willen loslaten. Wat kun je er zelf aan doen om mentaal weer terug in balans te komen? Zo verminder je prikkelbaarheid, piekeren, onzekerheid en slaapproblemen.  



MENTALE KLACHTEN 

Vervelende of heftige gebeurtenissen kunnen leiden tot een scala aan mentale klachten zoals: druk hoofd, prikkelbaarheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, angsten, onzekerheid, somberheid en mentale onrust. Het lijkt of je hoofd niet kan stoppen met gedachten te maken.

Het is van groot belang om manieren te vinden om tot rust te komen. Een krachtig hulpmiddel dat je kan inzetten is het proces van loslaten. Loslaten en (opnieuw) verwerken van de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Daarover gaat dit blog.

WAT IS LOSLATEN?

Loslaten is een mentale, emotionele en lichamelijke vaardigheid waarmee we negatieve emoties, gedachten en ervaringen kunnen verwerken en achter ons kunnen laten. Het gaat er niet om gebeurtenissen te ontkennen of te negeren, maar eerder om ze op een gezonde manier te verwerken en los te laten. Door los te laten kunnen we ruimte creëren voor positieve emoties, rust en balans in ons leven. 

WAT ALS JE NIET LOSLAAT?

Als je dingen niet goed kan loslaten, blijven de gedachten of gevoelens steeds maar terugkomen. Dit kan leiden tot verschillende mentale klachten zoals druk hoofd, prikkelbaarheid, slaapproblemen, concentratieproblemen, angsten, onzekerheid, somberheid en mentale onrust. Om deze klachten te verminderen of voorkomen is het belangrijk om dingen los te laten. 

HOE LOSLATEN KAN HELPEN

Dit levert het je op als je beter kunt loslaten: 

1. Druk hoofd en prikkelbaarheid verminderen: Door negatieve gedachten en spanningen los te laten, wordt het letterlijk rustiger in je hoofd. Vanuit die rust voelen we ons minder prikkelbaar.  

2. Beter slapen: Loslaten kan helpen om rustiger te slapen, omdat we ons minder zorgen maken en piekeren. ’s Nachts verwerk je veel van wat je overdag meemaakt. Je brein doet dit op onbewust niveau. Als je dingen hebt losgelaten, hoeft je brein daar niet meer mee aan de slag en slaap je beter. Na een goede nachtrust voel je je gelukkiger en ben je minder prikkelbaar. 

3. Concentratieproblemen nemen af: Als je storende gedachten of herinneringen hebt losgelaten, kun je daarna beter focussen. Je verstoorde concentratie zal zich weer herstellen. 

4. Angsten en onzekerheid nemen af: Het loslaten van ongezonde of verstorende gedachten en angsten helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen en onzekerheid te verminderen. 

5. Somberheid en mentale onrust nemen af: Loslaten helpt bij het verlichten van sombere gedachten en het creëren van innerlijke vrede. 

DIT HELPT OM LOS TE LATEN

Over loslaten worden veel tips en adviezen gegeven. Het ene advies werkt beter voor je dan het andere. Hieronder volgen een aantal adviezen. Het laatste advies (nummer 7) wordt niet zo vaak gegeven, omdat men daar niet voldoende bekend mee is. 

1. Schrijven: Het (regelmatig) schrijven in een bullet-journal, dagboek of notitieboek kan een krachtig hulpmiddel zijn om gedachten en emoties te uiten en te verwerken. 

2. Praten: Praat met je familie, vrienden of vriendinnen. Of zoek de hulp van een professionele therapeut of coach die je kan begeleiden bij het loslaten van negatieve emoties en gedragspatronen. 

3. Ademhalingsoefeningen: Diepe ademhaling kan je helpen om spanning en stress los te laten. 

4. Zelfcompassie: Ben lief voor jezelf. Leer jezelf begrijpen en accepteren en wees vriendelijk voor jezelf, zelfs als je moeite hebt met loslaten. 

5. Lichaamsbeweging: Fysieke activiteiten helpen bij het vrijmaken van opgehoopte spanning in je lichaam. Door beweging maak je meer gelukshormonen aan, waardoor je makkelijker kan relativeren en dingen los kan laten. 

6. Ontspanningstechnieken: Probeer yoga, tai chi of andere ontspanningsoefeningen om je te helpen ontspannen en negatieve energie los te laten. 

7. Loslaattechnieken: Er zijn speciale oefeningen die het proces van loslaten enorm kunnen versnellen. Door te luisteren naar een loslaatoefening van 30 – 60 minuten bereik je soms hetzelfde effect, waar je normaal drie maanden over zou doen om dat los te laten. 

CONCLUSIE

Het is belangrijk om regelmatig de dingen die je meemaakt te verwerken en los te laten. Dat is belangrijk voor je mentale welzijn. Het loslaten van negatieve emoties, gevoelens en gedachten is een krachtige manier om innerlijke rust en balans te herstellen. Of je nu kiest voor schrijven, praten of een andere techniek, het belangrijkste is om actief te werken aan het loslaten van datgene wat je niet langer dient als je daar last van hebt. 

Door los te laten, creëer je ruimte om te groeien naar meer geluk. Wil je dit loslaatproces versnellen kijk dan eens welke loslaattechnieken jou kunnen helpen. Luister bijvoorbeeld eens naar de gratis audio coachingsessie om stress los te laten: Stress en onrust verminderen binnen 10 minuten

 

Wie weet mag ik je helpen om te groeien naar meer geluk!

WIL JE MEER WETEN?

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, lees dan meer over mijn online aanbod dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Ja, ik wil graag meer rust