⬆️

GELUK & GROEI BLOG

 

EMDR als zelfhulp: mijn ontdekkingstocht als GZ-Psycholoog

emdr psychologie zelfhulp Nov 16, 2023
Elles Boudewijns

Als GZ-psycholoog heb ik EMDR-technieken al duizenden keren met succes ingezet bij een breed scala aan klachten. De reden hiervoor is eenvoudig: EMDR kan opmerkelijk snelle en positieve resultaten opleveren. De afgelopen 10 jaar heb ik wekelijks zo’n 10 tot 15 individuele EMDR-sessies gedaan en weet ik dus heel goed hoe ik EMDR effectief bij anderen (en mezelf) kan toepassen. Daarnaast ben ik al jarenlang aan het onderzoeken op welke manier iedereen deze technieken zelf kan inzetten voor persoonlijke groei en emotioneel welzijn. In deze blog deel ik mijn persoonlijke reis en ontdekkingen in het gebruik van EMDR-technieken voor zelfhulp. Ik kan je nu al verklappen dat ik erg enthousiast ben over EMDR als zelfhulpmethode.DE KRACHT VAN EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapeutische aanpak die oorspronkelijk veel werd ingezet bij de behandeling van trauma-gerelateerde stoornissen. Maar ook bij andere mentale klachten zijn EMDR-technieken zeer effectief. Zo effectief dat ik EMDR-technieken in al mijn trajecten inzet. Dit kan live, maar ook online.  Door de jaren heen heb ik gezien hoe EMDR effectief kan zijn bij het verminderen van de emotionele impact van traumatische herinneringen, angst, somberheid, negatief zelfbeeld, onzekerheid en andere psychische uitdagingen.

MIJN EERSTE KENNISMAKING MET EMDR-TECHNIEKEN

In 2006 onderging ik voor de eerste keer zelf een EMDR sessie bij mijn leertherapeut. Ik volgde leertherapie als onderdeel van mijn opleiding tot GZ-Psycholoog. Leertherapie is een uitgebreid therapietraject waarbij een psycholoog (in de rol van client) diepgaand stilstaat bij de eigen ontwikkeling, persoonlijke eigenschappen, belemmeringen, enz..

Een aantal maanden voor de start van de leertherapie was er iets in mijn leven gebeurt. Dit maakte me heel erg boos op iemand. Teleurgesteld, machteloos en dat maakte me onzeker. Mijn leertherepeut stelde me voor om een EMDR bij me te doen. Een week later was de EMDR sessie. Toevallig zag ik die ochtend de betreffende persoon lopen en voelde ik de boosheid meteen omhoog schieten: ik was laaiend.

Aan het begin van de middag had ik de EMDR-sessie bij mijn leertherapeut. De sessie verliep prima. Ik was verbaasd dat het zo snel ging en dat alle emoties weggingen. Ik kom me de gebeurtenis nog wel herinneren, maar het leek alsof ik meer van een afstand ernaar kon kijken. Het raakte me namelijk niet meer.

In de middag zag ik diezelfde persoon weer lopen. Ik voelde niets meer van binnen: geen boosheid, geen teleurstelling, geen machteloosheid, geen onzekerheid. Ik was verbaasd. ik voelde me helemaal terug in mijn kracht staan, vol zelfvertrouwen! Ik was diep onder de indruk van de kracht van EMDR en wist: deze magische methode wil ik ook kunnen toepassen om anderen te helpen!


MIJN PERSOONLIJKE ONDERZOEK NAAR EMDR-ZELFHULP MOGELIJKHEDEN

In 2009 startte ik met de opleiding tot EMDR-therapeut en sindsdien is de inzet van EMDR-technieken mijn specialisatie. Bij allerlei klachten zet ik EMDR-technieken in, omdat het zo snel positieve resultaten geeft.

Al jarenlang ben ik gefascineerd of je EMDR-technieken ook in kan zetten als zelfhulptool.

Vanaf 2015 begon ik te experimenteren met EMDR op mijzelf. Ik deed dit regelmatig, vooral als ik iets op te ruimen of los te laten had. Collega EMDR-therapeuten zeiden me vaak: Hoe doe je dat, dat kan toch helemaal niet?”. Maar ik deed het toch het ging heel goed.

In de loop der jaren heb ik verschillende benaderingen getest en verfijnd om te zien welke het meest effectief zijn voor zelfhulp. In eerste instantie voor mezelf, maar later zette ik dit ook in bij de mensen met wie ik werkte: individueel als extra EMDR-sessie thuis, maar ook in groepssessies. Online of tijdens een live-groepsdag.

AUDIO-COACHINGSESSIES: MIJN ULTIEME ONTDEKKING 

Een aantal jaar geleden heb ik een doorbraak ervaren in mijn persoonlijke toepassing van EMDR-technieken als zelfhulp. Ik heb audio-coachingsessies ontwikkeld die gebaseerd zijn op EMDR-principes en die specifiek zijn ontworpen voor zelfgebruik. Deze sessies maken het heel eenvoudig om EMDR-technieken toe te passen op jezelf.

Het proces is eenvoudig: ik zoek een rustige en comfortabele plek op, zet de audio aan en voer de opdrachten uit die ik moet doen. Na enkele minuten wordt de emotionele lading van bepaalde herinneringen minder. De audio-coachingssessies zijn uitgebreide sessies om gedachten en gevoelens te verwerken en los te laten. Het resultaat is vaak verbazingwekkend, met een merkbare vermindering van stress, angst of negatieve emoties.

Ook al ken ik de EMDR-technieken door en door, ik vind het toch prettiger om niet zelf te hoeven bedenken wat ik moet doen tijdens een oefening. Ik hoef alleen maar te luisteren naar de begeleide oefeningen op de audio. Een paar dagen na zo’n sessie merk ik dat bepaalde onderwerpen, gebeurtenissen of thema’s me niet meer raken.

Klanten die ook 1 op 1 EMDR-sessies bij mij hebben gevolgd, geven aan dat ze dezelfde effecten merken van de audio-coachingssessies of van de groepscoachingssessies als van een 1 op 1 EMDR sessie. Hoe geweldig is dat! Ook collega EMDR-therapeuten beginnen vaker EMDR-technieken bij zichzelf in te zetten.

EMDR-TECHNIEKEN ALS ZELFHULPTOOL

Wat mij betreft zijn er een aantal voordelen van zelfhulp met EMDR

  • Flexibiliteit: Zelfhulp met EMDR-technieken geeft je de vrijheid om op elk moment en overal aan jezelf te werken, zonder afhankelijk te zijn van een therapeut die tijd voor je heeft.
  • Empowerment: Het stelt je in staat om zelf de controle te nemen over je emotionele welzijn en te werken aan je persoonlijke groei. Je staat meteen terug in je kracht.
  • Effectiviteit: De positieve resultaten die ik heb ervaren, evenals de feedback van anderen die mijn audio-coachingssessies hebben gebruikt, onderstrepen de effectiviteit van deze zelfhulptechnieken.

 

MAAR VOORZICHTIGHEID IS GEBODEN 

EMDR wordt vaak ingezet als een vorm van traumatherapie. Zelf heb ik veel ervaring met traumatherapie. Het is heel belangrijk dat het opruimen en verwerken van trauma’s veilig en zorgvuldig gebeurt. EMDR-zelfhulptechnieken zijn niet geschikt om thuis in je eentje, (forse) trauma’s op te gaan ruimen. Zeker bij jeugdtrauma’s zou ik heel voorzichtig zijn.

Sommige mensen denken: “Ik probeer het, baat het niet, dan schaadt het niet”. Dat zou ik niet doen. Zelf forse trauma’s opruimen kan juist heel schadelijk zijn, doordat je klachten toe kunnen nemen. Doe dat dus niet.

Deze zelfhulptechnieken zijn echt bedoeld om kleinere gebeurtenissen los te laten of om belemmerende patronen of overtuigingen te veranderen. Gebeurtenissen waarbij je voelt: dit kan best verdragen om dat zelf op te ruimen.

 

MIJN CONCLUSIE

Als GZ-psycholoog ben ik constant op zoek naar manieren om mensen te helpen bij hun persoonlijke groei en emotioneel welzijn. Het liefste zie ik dat mensen zichzelf kunnen helpen. Dat je je eigen mental coach kunt zijn!

Het ontdekken van de kracht van EMDR-technieken als zelfhulpinstrument heeft mijn eigen leven en dat van anderen aanzienlijk verbeterd. Ik ben dan ook heel enthousiast over EMDR als zelfhulptechniek. Ik ben blij dat ik de audio-coachingssessies uit mijn online programma’s bij mezelf en anderen kan inzetten.

ZO GA JE ZELF AAN DE SLAG MET EMDR TECHNIEKEN

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, kijk dan hier eens naar het aanbod overzicht dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Wie weet mag ik je helpen om te groeien naar meer geluk!

WIL JE MEER WETEN?

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, lees dan meer over mijn online aanbod dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Ja, ik wil graag meer rust