⬆️

GELUK & GROEI BLOG

 

Vervelende levensgebeurtenissen kunnen leiden tot (chronische) stress, mentale onrust, somberheid, angsten en onzekerheid

angst coaching mentale gezondheid mentale onrust onzekerheid psychologie stress Oct 11, 2023

In het leven, maken we voortdurend gebeurtenissen mee die ons raken, soms diep en soms subtiel. Deze gebeurtenissen variëren van alledaagse momenten tot ingrijpende levensveranderingen. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat normale levensgebeurtenissen (die niet als traumatisch worden ervaren) toch een grote invloed kunnen hebben op je mentale en fysieke gezondheid en je gevoelens van stress kunnen geven. Denk aan het afscheid van iets of iemand, een lastig gesprek op het werk, of zorgen en problemen die je bezighouden. In deze blog ga ik dieper in op hoe levensgebeurtenissen deze gevoelens kunnen veroorzaken.DE KRACHT VAN HERINNERINGEN

Wanneer we iets meemaken, goed of slecht, slaat ons brein deze herinneringen op. Alles wat je ziet, voelt, denkt, hoort, ruikt, proeft wordt opgeslagen in je hoofd, in je lijf en je zenuwstelstel. Dat ‘opslaan’ gebeurt niet alleen op bewust niveau, maar ook op onbewust niveau. Vlak nadat je iets vervelends of leuks hebt meegemaakt, denk je er regelmatig aan terug. Of je praat er (veel) met mensen over. Dit vermindert (meestal) na verloop van tijd. Op deze manier verwerk je ook negatieve gebeurtenissen en raakt het weer opgeruimd in je “verwerkingssysteem”. 

Maar we maken natuurlijk dagelijks heel veel dingen mee. Vaak stapelen vervelende gebeurtenissen zich op in de loop van maanden of jaren, omdat je steeds weer iets (negatiefs) meemaakt. Door de snelheid van ons moderne leven, hebben we de neiging om toch maar door te gaan. Doorgaan zonder ECHT de tijd te nemen om deze gebeurtenissen op een diepgaand niveau te verwerken.  

MENTALE KLACHTEN

Zonder dat mensen zich dat bewust zijn, kan het opstapelen van al (de herinneringen aan) deze gebeurtenissen, leiden tot verschillende mentale klachten, zoals: piekeren, prikkelbaarheid, somberheid, spanningen, concentratieproblemen, slaapproblemen, hoofdpijn, angsten, onzekerheid, twijfels en nog veel meer. 


ALTIJD MAAR DOORGAAN 

Veel dingen die ons overkomen zijn ‘normaal’ en ‘horen bij het leven’, dus daar hebben we maar ‘gewoon mee te dealen”, zoals dat wel eens gezegd wordt. Toch hebben deze gebeurtenissen een grote impact op jouw persoonlijke leven. Denk bijvoorbeeld aan de impact van het verlies van iemand die je dierbaar is; ziekte of verlies van gezondheid; een scheiding; een ruzie of vervelend gesprek thuis of op je werk; financiële zorgen; problemen binnen je gezin; een verhuizing of een verbouwing. Inderdaad allemaal gebeurtenissen die in het algemeen heel normaal zijn, maar niet voor jouw leven. Jouw leven kan er flink door op zijn kop gezet worden. En toch gaan we maar gewoon door.   

HET BELANG VAN VERWERKING 

Het is belangrijk om regelmatig de tijd te nemen om gebeurtenissen op diepgaand niveau te verwerken. Het is niet altijd voldoende om alleen maar te praten over gebeurtenissen, omdat dit vooral gericht is op bewust niveau. Wat we nodig hebben, is een manier om deze herinneringen met hun gevoelens en gedachten op zowel bewust als onbewust niveau te verwerken en los te laten.  

VERANDERING VAN BINNENUIT

Gelukkig zijn daar tegenwoordig eenvoudige en krachtige technieken voor, zoals bijvoorbeeld EMDR en andere loslaattechnieken. Deze technieken worden al vele jaren toegepast in het verwerken van (forse) trauma’s. Met deze aanpak ga je in gedachten terug naar de gebeurtenis en verwerk je op diepgaand niveau de gebeurtenis en alle gevoelens en gedachten die daarbij horen. Vaak hoef je een herinnering maar eenmalig ‘op te ruimen’ en merk je daarna dat er meer rust komt in je brein en je lijf. Op die manier laat je de herinnering aan die gebeurtenis los en stapelt de stress niet op in jouw systeem.  

In mijn werk als GZ-Psycholoog en Coach zet ik deze technieken al duizenden keren in, omdat het zulke snelle effecten geeft. En de resultaten zijn blijvend. Hoe fijn is dat!  

ZELF AAN DE SLAG

In mijn eigen leven pas ik dit ook toe: eens per jaar neem ik de tijd om na te gaan wat ik in het afgelopen jaar heb meegemaakt en wat me stress of onrust heeft gegeven. Ik zie het als een “APK voor je Mind”. Met korte krachtige loslaattechnieken ‘herbeleef en verwerk’ ik die gebeurtenissen en laat ik ze los. Op die manier hou ik mijn brein en lijf mentaal in balans!  

De methode die ik in duizenden 1 op 1 therapie- en coachingssessies heb toegepast, heb ik enkele jaren geleden omgezet in een online programma met audio-coachingssessies, zodat iedereen zichzelf kan helpen met het loslaten en verwerken van gebeurtenissen. 

Wil jij hier ook meer over weten? Bekijk dan gerust het Loslaat Traject

 

Wie weet mag ik je helpen om te groeien naar meer geluk!

WIL JE MEER WETEN?

Als je op zoek bent naar manieren om emotionele uitdagingen aan te pakken of je persoonlijke groei te bevorderen, lees dan meer over mijn online aanbod dat gebaseerd is op EMDR-technieken.

Ja, ik wil graag meer rust