Elles Boudewijns

Coaching voor mentale gezondheid, persoonlijke- en professionele ontwikkeling

De laatste jaren wordt er door steeds meer psychologen en coaches EMDR ingezet. Maar wat is dat nu eigenlijk? En bij welke problemen kan EMDR ingezet worden? En ook, hoe kies je een geschikte EMDR-therapeut?

EMDR is een Engelse afkorting en staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, wat in het Nederlands betekent: door oogbeweging, desensitiseren (minder gevoelig worden) en (opnieuw) verwerken van gebeurtenissen.EMDR is een van de therapievorm die ik vaak toepas en met hele positieve resultaten. EMDR wordt ingezet als mensen last blijven houden van ingrijpende gebeurtenissen, zoals een ongeluk of iets anders traumatisch. EMDR kan ook ingezet worden bij allerlei andere klachten of problemen (lees meer in een volgend blog). EMDR is in de jaren 90 beschreven door de Amerikaanse psycholoog Francine Shapiro. De methode is in de jaren daarna steeds meer verfijnd en uitgewerkt. In verschillende landen wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van EMDR. Uit deze onderzoeken blijkt dat EMDR effectief werkt bij trauma-klachten. EMDR wordt de laatste jaren bij steeds meer psychische klachten toegepast. Er zijn natuurlijk ook vele andere trauma-therapieën die ingezet kunnen worden. Toch is EMDR vaak een eerste keuze. Bij EMDR is het niet nodig om heel lang over de gebeurtenis te praten. De effecten van de therapie merk je snel, waarna de klachten verminderen en veelal weg blijven. Wil je weten hoe een EMDR-sessie verloopt? En dat dit ook prima online toegepast worden? Lees daarover meer in een volgend blog.

EMDR-therapeut en EMDR-therapeut-VEN
EMDR-therapie wordt de laatste jaren door steeds meer psychologen en therapeuten toegepast. Begrijpelijk, want je kunt er positieve resultaten mee bereiken. De titel EMDR-therapeut is niet beschermd. Dat wil zeggen dat je niet weet wat voor vooropleiding een EMDR-therapeut heeft gedaan. Over het algemeen is de basisopleiding EMDR een dag of vier. Daarna volgt supervisie en een vervolgopleiding. In Nederland zijn er diverse EMDR-opleidings-instituten. Zij hanteren allemaal verschillende vooropleidingseisen. Sommige instituten stellen geen eisen qua vooropleiding, bij hen kan iedereen een EMDR-cursus doen en mag hij/zij zich daarna EMDR-therapeut noemen.

Zelf ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging VEN, Vereniging EMDR Nederland. De VEN stelt strenge vooropleidingseisen. In heb de basisopleiding EMDR in 2009 gedaan, voor zowel volwassenen als kind & jeugd. Destijds was de vooropleidingseis dat je minimaal GZ-psycholoog moest zijn voordat je mocht starten (lees hier mijn blog over de GZ-psycholoog). Na de basisopleiding-EMDR (4 dagen) heb ik een aantal 1-op-1-EMDR-supervisie-sessies gevolgd en daarna de vervolgopleiding-EMDR (4 dagen). Sinds kort verzoekt de VEN de leden om het lidmaatschap te vermelden, achter de titel, dus EMDR-therapeut-VEN. Dan is het voor iedereen duidelijk welke opleiding de EMDR-therapeut gevolgd heeft. Ik ben verder niet bekend met andere EMDR-opleidingen en weet dus ook niets over de kwaliteit van de opleiding van een EMDR-therapeut die ergens anders is opgeleid. Check dus goed de werkervaring, opleiding en registraties als je een EMDR-therapeut zoekt.

EMDR-Europe-practitioner
Veel EMDR-therapeuten van de VEN vervolgen hun EMDR opleiding tot EMDR-Europe-practitioner-VEN. Zoals de naam al aangeeft is dit een Europese erkenning, gelijkwaardig aan het niveau in andere Europese landen. Om bij de VEN EMDR-practitioner-Europe te worden, moet je na de vervolgopleiding een supervisie-traject volgen. Je moet hierin video-opnames laten zien en je werkervaring (minimaal 50 casussen EMDR) aantonen.

Hoewel ik al jarenlang, elke week, veelvuldig EMDR inzet, heb ik toch besloten om dit opleidingstraject niet te gaan volgen. Het is een vrij lang traject (omdat ik zowel de registratie voor volwassenen als voor kinderen en jeugd zou moeten halen) en ik wil mijn aandacht liever richten op andere zaken in mijn praktijk (daarover meer in toekomstige blogs).

Wanneer is het zinvol om een EMDR-therapeut te zoeken?
Als je iets ingrijpends hebt meegemaakt, kan EMDR erg helpend zijn. EMDR wordt vaak gezien als trauma-behandeling, maar EMDR kan bij veel meer psychische klachten ingezet worden, bijvoorbeeld bij stress, somberheid, burn-out. Heel vaak ontstaan klachten juist na een aantal vervelende gebeurtenissen. Dat hoeven geen forse trauma’s te zijn, maar kan ook gaan om normale levensgebeurtenissen die heel vervelend of verdrietig zijn, zoals een geliefde verliezen of een lastig gesprek op je werk. Het gaat er eigenlijk niet zo zeer om of je de gebeurtenis wel/niet traumatisch kunt noemen, maar vooral of je last hebt van verwerkingsproblemen. Bij al die klachten kun je EMDR inzetten.

In mijn trajecten zet ik heel vaak EMDR-technieken in. De reden is dat het een klantvriendelijke aanpak is, met snelle effecten, waarbij klachten moeiteloos wegblijven. De effecten zijn blijvend. Lees meer over mijn ervaringen met EMDR in een volgend blog.